48 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което

...
48 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което
Коментари Харесай

48 са жертвите на мощното земетресение в Япония, няма пострадали българи

48 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което раздруса Япония в първите часове на Новата година, заяви неизвестен източник от префектурата Ишикава пред Агенция Франс Прес. Около 1000 души вземат участие в избавителните дейности. Най-засегнат е град Ваджима, където се счита, че има затрупани под срутени къщи оживели. Очаква се броят на починалите да нараства. Японската метеорологична работа анулира предизвестията за цунами, макар последвалите вторични земетресения. Епицентърът беше в префектурата Ишикава. 

Около 500 души са блокирани на летището в град Ваджима, защото в региона на Ното пътищата са блокирани. Пътници, локални поданици и личен състав са се приютили в коли чартърен и туристически рейсове на паркинга, оповестяват локални медии. Няма ранени, само че има нанесени материални вреди на летището и пистите.

Земетресението нанесе вреди на 1000 къщи в крайбрежния град Сузу, като кметът Масухиро Изумия разказа следствията като " пагубни ". Сузу, с едвам 5000 семейства, се намира покрай епицентъра на труса.

Земетресението също по този начин е развалило храм и няколко от гробовете в града, оповестява японската телевизия NHK. 

Посланикът ни в Япония Мариета Арабаджиева удостовери, че няма потърпевши българи. 

„ В засегнатия от мощни трус регион има три атомни електроцентрали. По информация на японската атомна организация няма заплаха от радиоактивно приключване. В региона има и топлоелектрически централи – изключени са два генератора от позиция на сигурност. Няма заплаха централи да аварират “, посочи Арабаджиева.

Земетресението с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер удари в ранния следобяд на 1 януари и срути хиляди здания. Японската войска се включи в избавителната интервенция, като стартира да раздава на хората храна, вода и одеяла. Властите предизвестиха, че ще има вторични земетресения в продължение на седмица.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР